Cum putem angaja cetățeni ucraineni

Este impresionant să vezi cât de multe persoane fizice, ONG -uri și cât de multe companii s-au implicat în inițiativele de ajutorare a cetățenilor ucraineni, oferindu-le transport, cazare, masă și toate cele necesare pentru a înfrunta mai ușor vremurile tulburi prin care trec. S-a acționat rapid pentru a face cât mai mult bine pe termen scurt, în speranța că războiul se va încheia în câteva zile și că refugiații se vor putea întoarce acasă.

Insa, cum îi putem ajuta pe aceștia, real, pe termen mediu și lung? Răspunsul e în mod cert: oferindu-le posibilitatea de a obține un loc de muncă în România.

Ce presupune concret acest aspect:

a.Cadrul legal pentru angajare cetateani din Republica Ucraina.

Conform Ordonanţei nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, nu este necesară obţinerea avizului de angajare pentru încadrarea în muncă pe teritoriul României a străinilor din Ucraina încadraţi în muncă pe teritoriul României cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic. Desigur , acestia pot lucra si dupa aceasta perioada de 9 luni, daca intre timp acestia solicita si obtin statul de refugiat. Urmare , angajarea acestora in munca se face fara obtinere avizului de munca, urmind procedura de angajare conform codului muncii, cu contract de munca cu norma intreaga. Dealtfel in data de 09.03.2022 Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, a flexibilizat procedurile administrative privind dreptul de angajare, pentru a soluționa și cazurile în care cetățenii ucraineni nu dețin documente cu care să demonstreze calificarea lor profesională sau experiența în activitatea si au emis in acest sens Procedura de încadrare în muncă a cetăţenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina. Dupa incheierea contractului de munca , acesta , desigur trebuie inregistrat si raportat in Revisal. Salariul acordat acestor categorii de persoane, este identic cu cel al salariatilor romani, respectiv obligativitatea sa li se acorde cel putin salariul minim pe econmie, existent la incheierea contractului de munca. Incheierea contractului de munca cu diversi angajatori, le da dreptul, printre altele , la a fi asigurati in sitetemul national de asigurari de sanatate. Ulterior angajarii in munca, acestia trebuie sa se prezinte la Inspectoratul General pentru Imigrari de pe raza teritoriala unde isi desfasoara activitatea, in vederea obtinerii permisului de munca, in acest fel prelungindu-li-se viza de sedere in Romania.

b. Unde pot candida cetatenii din Republica Ucraina

Avand in vedere ca acestia lucreaza in Romania , identic ca si cetatenii romani, ei pot fi angajati in toate domeniile de activitate, dar mai ales acolo unde , conform statisticilor exista decicit de forta de munca( HORECA, IT, Constructii, etc). Desigur, joburile remote din orice domeniu pot fi ocupate cel mai ușor de către aceștia.